Tentoonstelling Willy Belinfante, Laetitia de Haas en Henrik Jan Visser

Van Willy Belinfante en Laetitia de Haas zijn schilderijen en kleuretsen te zien, Henrik Jan Visser toont voornamelijk schilderijen.

In veel schilderijen van Willy Belinfante spelen mensen een hoofdrol. Zij beeldt ze af op party's en recepties, vergaderingen en promoties en, sinds kort, bij het bridgen. Willy Belinfante toont zich hier een geamuseerde toeschouwer, met een scherp observatievermogen. Zij bekijkt de voorstellingen met kritische blik en geeft met subtiele middelen de leegheid en het onpersoonlijke van de samenkomsten weer. Haar voorstellingen zijn ogenschijnlijk heel nauwkeurig geschilderd. Pas bij nadere beschouwing blijkt dat veel details in de voorstelling niet zijn geschilderd maar slechts met een enkele toets van het penseel worden gesuggereerd. De werken van Willy Belinfante worden gekenmerkt door ruimte en atmosfeer. Zij zoekt geduldig naar de juiste, evenwichtige compositie en bouwt haar voorstellingen in samenhangende kleurvlakken op. Kleuren zijn heel belangrijk voor haar, zij geven de voorstelling zeggingskracht en bepalen de sfeer en emotie die eruit spreekt.

Willy Belinfante
Gedrukte Dromen
Willy Belinfante
December

Hendrik Jan Visser schildert hoofdzakelijk stillevens en landschappen in tempera of acrylverf op papier. Voor zijn stillevens zoekt Visser vruchten, gebak, taartjes of gebruiksvoorwerpen bij elkaar en rangschikt deze, op vaak bedrieglijk eenvoudige wijze, tot evenwichtige composities. Soms beperkt hij zich enkel tot een schaal met vruchten, dan schildert hij een uitbundige hoeveelheid taarten en andere lekkernijen die ter afsluiting van een feestmaal al lijken te zijn klaargezet. Een enkele maal staan de stillevens op een tafel of een kleedje; veel vaker staan zij tegen een neutrale achtergrond. Voor Hendrik Jan Visser zijn vorm, kleur en sfeer de belangrijkste elementen in het werk; hij bekommert zich niet om details. De voorwerpen in zijn stillevens lijken haast in een kleur geschilderd. Slecht minieme kleurnuances en schaduwpartijen verlenen de voorwerpen hun plasticiteit en daardoor diepte aan de voorstelling. Zijn stillevens zijn doorgaans geschilderd in zachte, pastelachtige tinten. Voor zijn landschappen, veelal gesitueerd in Zuid-Europa, kiest Visser voor een palet met fellere kleuren om de blauwe luchten, het heldere zonlicht en de weerkaatsing daarvan in het water te verbeelden.

Hendrik Jan Visser
Hollands Landschap
Hendrik Jan Visser
Uitzicht op zee

De geliefde onderwerpen van Laetitia de Haas zijn tuinen en binnenplaatsjes, de natuur die door mensenhanden is vormgegeven. Daarnaast beeldt zij in haar werken ook vaak interieurs van huizen af, van winkels en restaurants of zonnige terrassen. De onderwerpen voor haar schilderijen en etsen vindt Laetitia de Haas in haar omgeving, maar ook noteert zij bepaalde motieven tijdens vakanties: een tuintje, een binnenplaats, een terras of een bloemstilleven. Uit deze motieven stelt zij in het atelier zorgvuldig haar voorstellingen samen. In haar composities is weinig aan het toeval overgelaten; alle beeldelementen zijn langs duidelijke horizontale en verticale lijnen gegroepeerd. Haar schilderwijze is al even zorgvuldig. Alle elementen in haar voorstellingen heeft zij nauwkeurig bestudeerd en worden met kleine, beheerste toetsen en penseelstreken gedetailleerd weergegeven. Menselijke figuren ontbreken doorgaans in het werk van Laetitia de Haas, maar de gedekte tafel, het ingeschonken glas of het opengeslagen boek suggereren toch hun aanwezigheid. Rust, vredigheid en intimiteit zijn dan ook belangrijke kenmerken van haar werk.

Laetitia de Haas
Lago di Como
Laetitia de Haas
La Cigale